Gönderen Konu: Geogebra Çizimleri Ekleme  (Okunma sayısı 74 defa)

Çevrimdışı geo

  • Administrator
  • Geo-Maniac
  • *********
  • İleti: 2.885
  • Karma: +10/-0
Geogebra Çizimleri Ekleme
« : Dün, 10:29:48 ös »
Foruma geogebra çizimleri ekleme desteği gelmiştir.

Çevrimdışı geo

  • Administrator
  • Geo-Maniac
  • *********
  • İleti: 2.885
  • Karma: +10/-0
Ynt: Geogebra Çizimleri Ekleme
« Yanıtla #1 : Bugün, 10:49:23 öö »
GeoGebra


GeoGebra Çizimleri Ekleme

Foruma artık doğrudan içeriğin içinden GeoGebra çizimleri ekleyebilir, mevcut çizimleri yeniden düzenleyebilirsiniz. Çizimler tek bir BBCode (kısa kod) ile postanıza gömülür; gerçek dosya postaya ek olarak otomatik kaydedilir.

Yeni bir çizim eklemek

Bir konu açarken veya yanıt yazarken yazı kutusunun üstündeki araç çubuğunda G butonunu göreceksiniz. Tıklayınca bir pencere açılır ve üç sekme sunar:

  • Çiz (Draw) — Pencerenin içinde tam bir GeoGebra çalışma alanı açılır. Burada noktaları, doğruları, daireleri istediğiniz gibi yerleştirir, etiketlersiniz. Insert dediğinizde çizim postanıza eklenir.
  • Materialgeogebra.org üzerinde paylaşılan bir çalışmanın bağlantısını yapıştırın (örnek: https://www.geogebra.org/m/xxxxxxxx). Postanıza kaydederken o çalışmanın anlık görüntüsü ek olarak alınır; orijinal silinse bile postanızda durmaya devam eder.
  • Eklentiden (From attachment) — Daha önce postanıza yüklediğiniz bir .ggb dosyasının adını girip referans verirsiniz.

Mevcut çizimi düzenlemek

Postanızı düzenlerken (Değiştir / Edit) önizleme panelinde çizimin üzerine geldiğinizde sağ üst köşede butonu belirir. Buna basınca aynı çizim, mevcut tüm noktaları yüklü hâlde Çiz penceresinde tekrar açılır. Değişikliklerinizi yapıp Save dediğinizde aynı çizim güncellenir — yenisi oluşmaz.

Hızlı bir yol daha: yazı kutusunda imlecinizi bir [ggb] etiketinin içine koyup araç çubuğundaki G butonuna basarsanız, plugin yeni çizim açmak yerine o çizimi düzenleme modunda açar.

Değişiklikleri kaydetmek (⊞)

Postanızı Önizle dediğinizde çizim canlı bir GeoGebra applet'i olarak yüklenir. Yani noktaları sürükleyip, koordinatları kaydırıp yakınlaştırma yapabilirsiniz. Beğendiğiniz hâli kalıcılaştırmak için applet'in üzerine gelip sağ üstteki ⊞ Değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın. Bu işlem:
  • Mevcut görünüm penceresini (view) postanıza işler — sonraki açılışlarda çizim sizin bıraktığınız yakınlık/kayma ile başlar,
  • Sürüklediğiniz noktaların yeni konumlarını gerçek .ggb dosyasına aktarır,
  • Yeni hâlin sabit bir görüntüsünü (.svg) günceller.

Son olarak Submit dediğinizde tüm bu güncel veriler postanıza ek olarak kaydedilir.

Çizim nasıl saklanıyor?

Her çizim için postanıza iki dosya eklenir:
  • ggb-X.ggb — GeoGebra'nın orijinal çalışma dosyası. Düzenleme yapıldığında bu dosya tekrar yüklenir.
  • ggb-X.svg — Çizimin sabit, ölçeklenebilir vektör görüntüsü. Normal okuyucular bunu görür; JavaScript'in çalışması gerekmez, hızlı yüklenir ve yazdırılabilir.

Postanın gövdesinde sadece kısa bir etiket kalır:
Kod: [Seç]
[ggb id=abc1234567 src=attach:ggb-abc1234567.ggb]
Bu sayede mesaj kutusu hafif, dosyalar ise normal ek olarak forumun kendi sistemiyle yönetilir.

Tam BBCode söz dizimi (uzman kullanıcılar için)

Elle yazmak isteyenler için tüm parametreler:

Kod: [Seç]
[ggb id=abc1234567 src=attach:ggb-abc1234567.ggb width=600 height=400 view=-5,5,-3,3]
  • id — Çizimin sabit kimliği. Düzenleme sonrası aynı kalır. Otomatik üretilir; elle değiştirmeye gerek yoktur.
  • src — Postaya eklenen .ggb dosyasının adı. attach:ggb-X.ggb biçiminde olur.
  • width, height — Çizim alanının piksel ölçüleri. Boş bırakılırsa varsayılan değerler kullanılır (yöneticinin ayarına göre).
  • view — Açılışta gösterilecek koordinat aralığı: xmin,xmax,ymin,ymax. Genellikle ⊞ butonuyla otomatik yazılır.
« Son Düzenleme: Bugün, 12:10:11 ös Gönderen: geo »

 


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal