Gönderen Konu: Teğet Çevrel Çemberler  (Okunma sayısı 2528 defa)

Çevrimdışı Lokman Gökçe

  • Lokman Gökçe
  • Administrator
  • Geo-Maniac
  • *********
  • İleti: 3.811
  • Karma: +26/-0
  • İstanbul
Teğet Çevrel Çemberler
« : Aralık 03, 2022, 05:04:46 ös »
Problem: $X, Y$ noktalarında kesişen $\omega_1$ ve $\omega_2$ çemberleri veriliyor. $Y$ noktasından geçen iki doğrunun biri  $\omega_1$ ve $\omega_2$ çemberlerini sırasıyla $A$ ve $B$ noktalarında, diğeri de sırasıyla $C$ ve $D$ noktalarında kesiyor. $AD$ doğrusu bu çemberlerle sırasıyla $P$ ve $Q$ noktalarında kesişiyor. $YP=YQ$ olduğu biliniyorsa, $BCY$ ve $PQY$ üçgenlerinin çevrel çemberlerinin birbirine teğet olduklarını gösteriniz.
Uğraşınca çözebileceğim zorlukta olan soruları çözmeyi severim.

Çevrimdışı Lokman Gökçe

  • Lokman Gökçe
  • Administrator
  • Geo-Maniac
  • *********
  • İleti: 3.811
  • Karma: +26/-0
  • İstanbul
Ynt: Teğet Çevrel Çemberler
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2022, 11:03:22 ös »
Önce bir lemma yazıp ispatlayalım:

Lemma: $BCY$ ve $PQY$ üçgenlerinin çevrel çemberlerinin $Y$ noktasında birbirine teğet olması için gerek ve yeter şart $\angle PYC = \angle PQY + \angle CBY$ olmasıdır.

Lemma'nın İspatı: $BCY$ ve $PQY$ üçgenlerinin çevrel çemberlerinin $Y$ noktasındaki teğetleri sırasıyla $KY$, $LY$ olsun. $\angle KYL = \theta$ olsun. $\angle CBY = \alpha$, $\angle PQY = \beta $ olsun. Aynı yayı gören çevre açı-teğet kiriş açılardan $\angle KYC = \alpha$, $\angle PYL = \beta $ olur. Böylece $\angle PYC = \alpha + \beta - \theta $ olur. $\angle PYC = \alpha + \beta = \angle PQY + \angle CBY $ olması için gerek ve yeter şart $ \theta = 0$ olmasıdır. Bu ise $KY$ ve $LY$ teğet doğrularının çakışması demektir. Dolayısıyla bu koşul, $BCY$ ve $PQY$ üçgenlerinin çevrel çemberleri $Y$ noktasında birbirine teğet olmasına eşdeğerdir.



Şimdi ana problemimize dönelim. $YP=YQ$ verildiğinden $YPQ$ ikizkenar üçgeninde $\angle YPQ = \angle YQP = \beta $ diyelim. $\angle QDY = \alpha$ olsun. $YBDQ$ kirişler dörtgeninde $\angle DBY = \angle YQP = \beta$, $APYC$ kirişler dörtgeninde $\angle ACY = \angle YPQ = \beta$ olur. Böylece $\angle DBY = \angle ACY = \beta $ olup $ACBD$ bir kirişler dörtgeni olur. Buna göre, $\angle CBA = \angle CDA = \alpha $ elde edilir. $\angle DBC = \alpha  + \beta $ ile $\angle CAD$ bütünler açılardır. Ayrıca $ACYP$ kirişler dörtgeninde $\angle CAP$ ile $\angle PYC$ bütünler açılardır. Böylece $\angle PYC = \angle DBC = \alpha + \beta $ bulunur. Lemma'dan dolayı $BCY$ ve $PQY$ üçgenlerinin çevrel çemberleri $Y$ noktasında birbirine teğettir.
Uğraşınca çözebileceğim zorlukta olan soruları çözmeyi severim.

 


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal