Gönderen Konu: KLM ve ABC üçgenlerinin Euler doğruları  (Okunma sayısı 4352 defa)

Çevrimdışı tanerkalyoncu

• G.O Azimli Üye
KLM ve ABC üçgenlerinin Euler doğruları
« : Ocak 05, 2011, 12:02:53 öö »
Şekle göre KLM üçgeni ile ABC (ortik üçgen) üçgeninin EULER doğrularının kesiştiğini ispatlayın ve bu kesişim noktasının geometrik yerini bulun.
« Son Düzenleme: Eylül 13, 2011, 06:49:37 ös Gönderen: ERhan ERdoğan »

Çevrimdışı alpercay

• Administrator
  • Geo-Maniac
Ynt: KLM ve ABC ORTİK ÜÇGENLERİNİN EULER DOĞRULARI
« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2011, 11:02:05 ös »
http://geomania.org/forum/fantezi-geometri/euler-dogrularinin-kesisimi/
Linkte  ben bulabildiklerimi paylaşmıştım.Konu hakkında  siz  neler bulabildiniz?İspata giriştiniz de  nereye  kadar gelebildiniz?

Çevrimdışı tanerkalyoncu

• G.O Azimli Üye
« Yanıtla #2 : Ocak 08, 2011, 12:56:06 ös »
değerli hocam o mesajda ki soruyla bu aynı değil.onu anladım o noktanın jarebek merkezi olduğunu öğrendim.bu farklı bir soru.yardımcı olursanız çok sevinirim.problem şu ki iki doğrunun bir noktada kesiştiğini nasıl ispatlarız.elinizde bununla ilgili döküman varsa paylaşırsanız sevinirim.ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Çevrimdışı Ferhat GÖLBOL

• G.O Bağımlı Üye
« Yanıtla #3 : Ocak 08, 2011, 02:11:25 ös »
Önce ABC üçgeninin, KLM üçgeninin ortik üçgeni olduğunu ispatlayalım.
*  AK ve BK doğruları ABC üçgeninin dış açıortayları olduğundan KC doğrusu çizilirse KC, ABC üçgeninin C köşesine ait iç açıortayı olur. C köşesinde KC iç açıortay, LM dış açıortay olduğundan KC ile LM doğrularının dik olduğu bulunur. Benzer şekilde LB diktir KM, MA diktir KL olur. Dolayısıyla ABC, KLM üçgeninin ortik üçgenidir.
*  KC, LB, MA doğruları KLM üçgeninin yükseklikleri olduğundan KLM üçgeninin euler doğrusu üzerinde kesişirler.
*  Aynı doğrular ABC üçgeninin iç açıortayları olduğundan ABC üçgeninin euler doğrusu üzerinde kesişirler.
*  Sonuç olarak bu iki üçgenin euler doğruları çakışık değilse (KLM ikizkenar üçgen olursa iki üçgenin euler doğruları çakışık olur) bir noktada kesişir. Bu nokta da KC, LB ve MA doğrularının kesişim noktasıdır.
İyi çalışmalar...
"Biz bilimadamları kumsalda çakıl taşları arayan çocuklar gibiyizdir. Eğer ben arkadaşlarımdan biraz daha fazla çakıl taşı toplayabildiysem bunun nedeni dizlerime kadar suya girmeye cesaret edebilmiş olmamdır."
Sir Isaac Newton

Çevrimdışı tanerkalyoncu

• G.O Azimli Üye
« Yanıtla #4 : Ocak 09, 2011, 02:23:32 ös »
sayın hocam öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.anladığım kadarıyla iki üçgenin euler doğrusu KC , LB , MA doğrularının kesişim noktasında kesiştiğini söylüyorsunuz.fakat hocam sketchpad ile çizdiğimde daha farklı bir yerde kesişiyorlar.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal