Geomania Facebookta!
Geomania'da ki değişiklikleri sosyal medyada takip etmek için Anasayfamızda ki "Beğen" butonuna tıklayınız.
Uluslararası Matematik Olimpiyatı - 20071
Uluslararası Matematik Olimpiyatı 2007 Soru 1$a_1,a_2,\dots,a_n$ gerçel sayıları verilmiş olsun. Her $i$ ($1 \leq i \leq n$) için, $$d_i = \max\{a_j : 1 \leq j \leq i \} - \min \{a_j : i \leq j \leq n\} $$ olarak tanımlayalım ve $$d = \max\{d_i : 1 \leq i \leq n\}$$ olsun.
2
Uluslararası Matematik Olimpiyatı 2007 Soru 2$A$, $B$, $C$, $D$ ve $E$ den oluşan beş nokta, $ABCD$ bir paralelkenar ve $BCED$ konveks bir kirişler dörtgeni olacak biçimde verilmiş olsun. $A$ dan geçen bir $\ell$ doğrusu, $[DC]$ doğru parçasını bir $F$ iç noktasında ve $BC$ doğrusunu da bir $G$ noktasında kessin. $|EF|=|EG|=|EC|$ olduğunu varsayalım. $\ell$ nin, $\widehat{DAB}$ açısının açı ortayı olduğunu kanıtlayınız.
3
Uluslararası Matematik Olimpiyatı 2007 Soru 3Bir matematik yarışmasına katılan yarışmacılardan bazıları arkadaştır. Arkadaşlık her zaman karşılıklıdır. Bir yarışmacı grubundaki her yarışmacı çifti arkadaşsa, bu gruba bir klik diyelim. (Özellikle, ikiden az yarışmacıdan oluşan her grup bir kliktir.) Bir kliğin eleman sayısına bu kliğin büyüklüğü diyelim.
Bu yarışmadaki kliklerin büyüklüklerinin aldığı en büyük değer bir çift sayı olsun. Tüm yarışmacıların, bir odadaki kliklerin büyüklüklerinin en büyük değeri, diğer odadaki kliklerin büyüklüklerinin en büyük değerine eşit olacak biçimde iki odaya yerleştirilebileceğini kanıtlayınız. 4
Uluslararası Matematik Olimpiyatı 2007 Soru 4Bir $ABC$ üçgeninde, $\widehat{BCA}$ açısının açı ortayı, üçgenin çevrel çemberini ikinci kez $R$ de, $[BC]$ nin orta dikmesini $P$ de ve $[AC]$ nin orta dikmesini de $Q$ da kesiyor. $[BC]$ nin orta noktası $K$ ve $[AC]$ nin orta noktası $L$ olsun. $RPK$ ve $RQL$ üçgenlerinin alanlarının eşit olduğunu kanıtlayınız.
5
Uluslararası Matematik Olimpiyatı 2007 Soru 5$a$ ve $b$ pozitif tam sayılar olsun. $4ab - 1$, $(4a^2 - 1)^2$ yi bölüyorsa, $a = b$ olduğunu kanıtlayınız.
6
Uluslararası Matematik Olimpiyatı 2007 Soru 6$n$ pozitif bir tam sayı olsun. Üç boyutlu uzayda $(n + 1)^3 - 1$ noktadan oluşan $$S = \{(x, y, z): x, y, z \in \{0, 1,\dots,n\},x + y + z> 0 \}$$ kümesi veriliyor. Birleşimleri $S$ kümesini kapsayan, ama $(0, 0, 0)$ noktasını içermeyen düzlemlerin sayısının alabileceği en küçük değeri belirleyiniz.
|