Geomania.Org Forumları
Yarışma Soruları => Uluslararası Matematik Olimpiyatı => 2003 => Konuyu başlatan: geo - Ekim 27, 2013, 03:46:57 ös
-
$ABCD$ kirişler dörtgeninde, $D$ noktasından $BC$, $CA$, $AB$ doğrularına inilen dikmelerin ayakları sırasıyla $P,Q,R$ olsun. $PQ=QR$ olması için gerek ve yeter koşulun $\angle ABC$ ile $\angle ADC$ açısının açıortaylarının $AC$ ile noktadaş olması olduğunu gösteriniz.
-
$A,R,Q,D$ noktaları çemberseldir. Çemberin çapı $AD$ olup Sinüs Teoreminden $RQ = AD \cdot \sin \angle BAC$ dir.
$Q,C,P,D$ noktaları çemberseldir. Çemberin çapı $CD$ olup Sinüs Teoreminden $PQ = CD \cdot \sin \angle ACB$ dir.
Taraf tarafa oranlayalım: $$\dfrac{PQ}{QR} = \dfrac{AD}{CD} \cdot \dfrac{\sin \angle BAC}{\sin \angle ACB} = \dfrac{AD}{CD} \cdot \dfrac {BC}{AB}$$
$$PQ=QR \Longleftrightarrow \dfrac{AD}{CD} = \dfrac{AB}{BC}$$ Son eşitliğin olması için gerek ve yeter koşul kirişler dörtgeninin $B$ ve $D$ açıortaylarının $AC$ üzerinde kesişmesidir.