Geomania.Org Forumları

Fantezi Geometri => Fantezi Geometri => Konuyu başlatan: FEYZULLAH UÇAR - Ekim 17, 2007, 11:53:44 ös

Başlık: içteğet çemberi {çözüldü}
Gönderen: FEYZULLAH UÇAR - Ekim 17, 2007, 11:53:44 ös
...
Başlık: Ynt: içteğet çemberi
Gönderen: Lokman Gökçe - Ekim 18, 2007, 01:08:26 ös
AFHE dörtgeninde AH açıortay ve AF = AE olduğundan bu dörtgen bir deltoittir. <FHA = <EHA olur. CDGE dörtgeninde CG açıortay ve CD = CE olduğundan bu dörtgen de bir deltoittir. <DGC = <EGC olur. O halde EGH üçgeninde de O noktası, açıortayların kesim noktası olur. m(ABC) = 2.m(AOC) - 180o = 2.m(GOH) - 180o = m(GEH) olur.
Başlık: Ynt: içteğet çemberi
Gönderen: Lokman Gökçe - Ekim 18, 2007, 01:11:51 ös
Birkaç özellik daha dikkatimi çekti.Şunları da soralım:

1-  HDOEC beşgeninin çembersel olduğunu gösteriniz.
2-  ABC ~ GEH olduğunu gösteriniz.(L.GÖKÇE)

1'in Çözümü: DOEH dörtgeninde, OD = OE ve <DHO = <EHO olduğundan bu dörtgen çemberseldir. Ayrıca, DOEC dörgeni de, OC yi çap kabul eden çemberin içindedir. Böylece, D, O, E, C, H noktaları aynı çember üzerinde olur.

2'nin Çözümü: (1)'deki muhakeme ile FOEAG beşgeni de çemberseldir. Aynı yayı gören çevre açılardan, <DHE = <DCE ve <FGE = <FAE dir.Dolayısıyla ABC ~GEH (A.A.A benzerliği) olur.
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal