Alper bey genel bir çerçeve çizmiş, teşekkürler. Birkaç cümle de ben ekleyeyim.
trigonometrik fonksiyon olsun ya da olmasın, seri açılımlar nümerik analizde sıkça kullanılıyor. Bu alan, yaklaşık değer hesaplamaları ile uğraştığı için bir fonksiyonun belli bir terime kadar seri açılımı yapılarak bir noktadaki yaklaşık değeri, türevi, bir aralıktaki integrali hesaplanabiliyor. Bir denklem çözülürken kök bulma işlemi cebirsel yollarla çok zor ya da imkansız olabiliyor. Bir seri açılımdan faydalanarak bu kökü istenilen hassasiyetle yaklaşık olarak elde edebiliyoruz. Her fonksiyonun integralini alamıyoruz. Dolayısıyla belirli integral-alan hesabı gibi işlemler imkansız bir hal alabiliyor. Bunun yerine fonksiyonun seri açılımı kullanılarak hesaplanmak istenen alan istenen hassasiyetle yaklaşık olarak bulunabiliyor.
sadece nümerik analizde değil, analiz alanında - kompleks fonksiyonlar teorisinde de seri açılımlar kullanılıyor. Örnek istediğiniz için bir tane yazayım:
eix = cosx + i.sinx
olarak bilinen Euler özdeşliğinin ispatında üstel fonksiyonun, sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının seri açılımlarından faydalanıyoruz.
Aslında seri açılımların matematikte çok geniş bir kullanım alanı var. ''tam olarak şu ve şu alanlarda seri açılım kullanılır'' diyemeyiz.