Fantezi Cebir > Cebir-Teorem ve İspatlar
Harmonik Seri
alpercay:
$1 +\dfrac{1}{2} + \dfrac{1}{3} +...+\dfrac{1}{k}$ kısmi toplamı için $k$ 'ya bağlı bir alt ve bir üst sınır bulabilir misiniz?
Lokman Gökçe:
Bu seri toplam sonsuza gidiyor. yakınsak bir seri olmadığı için üst sınır veremeyiz. k sonsuza gidiyorsa (seri dendiği için sonsuz terimli bir toplamdan bahsedildiğini varsayıyorum) alt sınır olarak da herhangi bir pozitif sayıyı verebiliriz. Örneğin bu toplam 100'den büyüktür diyebiliriz.
Diğer taraftan ak = 1 + 1/2 + 1/3 + ... + 1/k dizisi için bir alt toplam istenirse bu dizi monoton artan olduğundan alt sınır a1 = 1 dir. Yani her k pozitif tamsayısı için ak > 1 olur.
alpercay:
Hocam seri kelimesini kısmi toplam olarak değiştirdim ve soruyu tekrar ifade ettim.
alpercay:
$n\ge 7$ için $\displaystyle\sum_{i=1}^n\dfrac1i \le \sqrt n$
Olduğundan dolayı;
$\displaystyle\sum_{i=1}^{n+1}\dfrac1 i=\displaystyle\sum_{i=1}^n\dfrac1 i+\dfrac{1}{n+1}\le \sqrt n +\dfrac{1}{n+1}$
Olur ve ;
$\sqrt n+\dfrac1 {n+1}\le\sqrt{n+1}$ bu eşitsizliği ispatlamak işleri çözüyor.
Neden?
Çünki;
$\displaystyle\sum_{i=1}^n\dfrac1i \le \sqrt n$ varsayıp;
$\displaystyle\sum_{i=1}^{n+1}\dfrac1i \le \sqrt {n+1}$ olduğunu göstermemiz gerekiyor.
$\sqrt n+\dfrac1 {n+1}\le\sqrt{n+1}$ bununla biraz oynarsak;
$\sqrt n+\dfrac1 {n+1}\le\sqrt{n+1} \quad\equiv\quad \dfrac1 {n+1}\le \sqrt{n+1}-\sqrt n$
$\equiv\quad \dfrac1{\sqrt{n+1}-\sqrt n}\le n+1$
$\equiv \quad \left(\dfrac{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}\right)\dfrac1{\sqrt{n+1}-\sqrt n}=\sqrt{n+1}+\sqrt n \le n+1$
Öte yandan son eşitsizlik olan, $\sqrt{n+1}+\sqrt n \le n+1$ ,bu eşitsiziliği kanıtlamak için;
$\sqrt{n+1}+\sqrt n<\sqrt{n+1}+\sqrt{n+1}$ ve doğal olarak
$2\sqrt{n+1}\le n+1$ eşitsizliğini kanıtlamamız gerek;
sadeleşme yaparsak;
$2\le \sqrt{n+1}$ bulunur ki bu eşitsizlik ,$\forall n\ge 3$ için geçerlidir.
İspatımız tamamlandı.$\Box$
Çözüm için Anıl Yalçın'a teşekkürler.
Eray:
İddia: Tüm $k$ pozitif tam sayıları için $1 +\dfrac{1}{2} + \dfrac{1}{3} +...+\dfrac{1}{k} \ge \log_{10}{k}$ eşitsizliği sağlanır.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git