Listenin başındaki (Alper Çay hocamın gönderdiği) probleme 17 yıl önce genç yaşlarımda çözüm yazmışım, ancak görünüşe göre o dönemde süreklilik şartına benzer bir tür limit alma işlemi uygulamışım. Şimdi baktığımda bunu doğru bir yöntem olarak görmüyorum. (Bunun yanında önemli olmayan küçük bir kusur problemin kaynağı, 2005 Singapur değil de 2002 Singapur olacak. Ayrıca problem 2005'te Crux dergisinde de basıldığı için yılı karışmış olabilir.) Neyse, aradan geçen zamana bakınca bir tık yaşlandığımı hissettim
Problem [2002 Singapur M.O.]: Aşağıda verilen şartları sağlayan tüm $f$ fonksiyonlarını bulunuz:
\[
f : \mathbb{Q} \to \mathbb{R}, \qquad
f(x + y) = f(x) + f(y) + 2xy \quad \text{ve} \quad f(1) = 2002.
\]
Çözüm: Fonksiyonel denklemin bir başka çözümü de $g$ fonksiyonu olsun. Yani $g(x + y) = g(x) + g(y) + 2xy$. Böylece, taraf tarafa çıkararak $f(x + y) - g(x + y) = f(x) - g(x) + f(y) - g(y) $ elde ederiz. $h = f - g$ fonksiyonunu tanımlarsak $$h(x + y) = h(x) + h(y)$$ Cauchy fonksiyonel denklemine ulaşırız. (
Şurada bir video hazırladım). Tanım kümesi $\mathbb{Q}$ iken tüm çözümlerin $h(x) = cx$ biçiminde olduğunu biliyoruz. Ayrıca $g(x + y) = g(x) + g(y) + 2xy$ eşitliğini sağayan bir fonksiyon tahmin etmeye çalışırsak $g(x) = x^2$ için eşitliğin sağlandığını görebiliriz. Dolayısıyla $f(x) = g(x) + h(x)$ olup genel çözüm $f(x) = x^2 + cx$ olur. $f(1) = 2002$ koşuluna uygun olarak $c$ çözülürse $c=2001$ bulunur. Yani tek uygun çözüm $f(x) = x^2 + 2001x$ olur.