Problem 14$AC > BC$ olacak şekilde dik üçgenimizi oluşturalım.
$OC$ nin orta noktası $M$ ve iç teğet çemberin merkezi $I$ olsun. İç teğet çember $AB$ ye $T$ de dokunsun. $CI$ açıortayı, $AB$ yi $N$ de kessin.
$C$ den $AB$ ye inilen dikmenin ayağı $H$ olsun.
$CF$, $CI$, $IT$ doğruları, iç teğet çemberin $C$ ye yakın olan tarafını sırasıyla $L$, $J$, $R$ noktalarında kessin.
$OF$ ile iç teğet çember, ikinci kez $K$ de kesişsin.
$CR$ ile $AB$, $S$ de kesişsin.
$CE = CF$ olması için $\angle RIJ = LIJ$ olması gerekir. (Simetriden fark edebilirsiniz, ya da biraz işlem yapmak isterseniz $C$ nin kuvvetini alarak $CRIL$ nin deltoid olduğunu görebilirsiniz.)
İddia 1: $ABC$ nin dik üçgen olmasından bağımsız olarak; $C$, $R$, $E$, $S$ doğrusaldır.
İddia 2: $ABC$ nin dik üçgen olmasından bağımsız olarak; $OT^2 = ON \cdot OH$.
İddia 3: $ABC$ nin dik üçgen olmasından bağımsız olarak; $KN$ iç teğet çembere teğettir.
Medial üçgenin çevrel çemberi dokuz nokta çemberidir. Dik üçgene özgü olarak, dokuz nokta çemberinin özelliklerini kullanmaya pek gerek yok.
Medial üçgenin köşeleri ve $O$ noktası bir dikdörtgen belirteceği için medial üçgenin çevrel çemberi $C$ den geçer ve $OC$ bu çemberin çapıdır.
$F$ bu çevrel çember üzerinde (dokuz nokta çemberi) üzerinde olduğu için $\angle CFO = 90^\circ$. Bu durumda $\angle KFL = 90^\circ$ ve $K$, $I$, $L$ doğrusaldır.
$NK$ ve $NT$, $\omega$ ya teğet oldukları için $\angle KIN = \angle TIN$. Dolayısıyla $\angle RIJ = \angle LIJ$ olur ve ispat biter.
Şimdi de, iddialarımızı ispatlayalım.
İddia 1: $ABC$ nin dik üçgen olmasından bağımsız olarak; $C$, $R$, $E$, $S$ doğrusaldır.
İspat 1:$R$ den $\omega$ ya çizilen teğet üçgenin $AC$ ve $BC$ kenarlarını sırasıyla $A'$ ve $B'$ de kessin.
Çizilen teğet $AB$ ye paralel olacağı için benzerlikten $CA'B' \sim CAB$ dir.
$\omega$, $A'B'C$ üçgeninin dış teğet çemberidir.
$A'R / AS = CA'/CA$ olacağı için $ABC$ üçgeninin dış teğet çemberi de $AB$ ye $S$ de dokunur.
$ABC$ nin kenarlarına yaygın notasyona göre $a$, $b$, $c$ ve çevresine $2u$ dersek. $AS = CT=u-b$ olacaktır.
$AO=OB=\dfrac c2$ olduğu için de $OS=OT=\dfrac {|b-a|}2$ dir.
$OT=OE$ olduğu için de $\angle SET = 90^\circ$ ve $\omega$ da $TR$ çapını gördüğü için $\angle RET = 90^\circ$ olduğu için $S$, $E$, $R$ noktaları doğrusaldır. $\blacksquare$
İddia 2: $ABC$ nin dik üçgen olmasından bağımsız olarak; $OT^2 = ON \cdot OH$.
İspat 2:Açıortay teoreminden $BN = \dfrac {cb}{a+b}$, Pisagordan (Diklik bağıntısından) $BH =\dfrac{c^2 + a^2 - b^2}{2c}$.
$ON = \dfrac c2 - \dfrac {cb}{a+b} = \dfrac {ac - bc}{2(a+b)} = \dfrac {c|a-b|}{2(a+b)}$, $OH = \dfrac {c}{2} -\dfrac{c^2 + a^2 - b^2}{2c} = \dfrac {|b^2 - a^2|}{2c}$
$ON \cdot OH = \dfrac {(b-a)^2}{4} = OT^2$. $\blacksquare$
İddia 3: $ABC$ nin dik üçgen olmasından bağımsız olarak; $KN$ iç teğet çembere teğettir.
İspat 3:$ \angle OMH = 2\angle OFH$, $\angle MON = 90^\circ - \angle OFH$.
$ON \cdot OH = OT^2 = OK\cdot OF$ olduğu için $\triangle ONK \sim \triangle OFH$. Dolayısıyla $\angle ONK = \angle OFH$.
Bu durumda, $\angle MON + \angle ONK = 90^\circ$ elde edilir. Yani $KN \perp OM$.
$\triangle OMF$ ile $\triangle KIF$ benzer ikizkenar üçgenler olduğu için $IK \parallel MO$ dur. Bu durumda $KN \perp IK$ olur. Bu da $KN$ nin $\omega$ ya teğet olduğu anlamına gelir. $\blacksquare$
Aynı sonuca evirtim (inversion) ile de varabilirdik.
$O$ merkezli $\rho = OT^2$ kuvvetli ($O$ merkezli $ST$ çaplı çembere göre evirtim) evirtim; $H$ yi $N$ ye dönüştürür.
Aynı evirtim; $F$ yi $K$ ya, $T$ yi $T$ ye, $E$ yi $E$ ye dönüştürür.
$(OHF)$ çevrel çemberi $O$ dan geçtiği için bu çemberin evriği $NK$ doğrusudur.
$\omega$ çemberinin evriği ise kendisidir. Neden? $(TEF)$ çemberinin evriği $(TEK)$ çemberidir. (Ya da daha doğrudan $OT \perp IT$ olduğu için evirtim çemberi ile $\omega$ ortogonaldir (diktir). Evirtim; ortogonal çemberi değiştirmez.)
$\omega$ ile dokuz nokta çemberi, tek noktada kesiştiği için; $NK$ doğrusu ile $(TEK)$ çemberi de tek noktada kesişir. Yani $NK$, $\omega$ ya teğettir. $\blacksquare$
Not: Dokuz nokta çemberi, iç teğet çembere teğettir. Bu değme noktasına
Feuerbach noktası denir.