Teorem: $p\equiv 1\pmod{3}$ olan sonsuz tane $p$ asal sayısı olduğunu gösteriniz.
2. İspat: İspatı, olmayana ergi (çelişki) yöntemiyle yapalım. Teoremin ifadesinin yanlış olduğunu varsayalım. $3k+1$ formundaki tüm asal sayılar $p_1, p_2, \dots, p_n$ olsun. Bu formdaki tüm asalların kümesini $S= \{ p_1, p_2, \dots , p_n\}$ ile gösterelim. Örneğin $p_1=7$ dir. Yani her $1\leq i\leq n$ için $p_i \equiv 1 \pmod{3}$ olsun. O halde
$$ x = 3\cdot p_1 p_2 \cdots p_n$$
ve
$$ y = x^2 + x + 1 $$
sayılarını tanımlarsak $y$ sayısı $S= \{ p_1, p_2, \dots , p_n\}$ kümesinin bir elemanı değildir. Ayrıca $2\nmid y$, $3 \nmid y$ ve her $i$ için $p_i \nmid y$ dir. O halde $y$ nin asal bölenleri $q_j \equiv 2 \pmod{3}$ formundaki sayılardan oluşmaktadır. (İsterseniz, $y= q_1^{a_1}q_2^{a_1}\cdot q_m^{a_m}$ biçiminde asal çarpanlara ayrılmış biçimde yazabilirsiniz.) Bu asallardan biri $q$ olsun. Yani, $y\equiv 0 \pmod{q}$ ve $q\equiv 2 \pmod{3}$ tür.
$y = x^2 + x + 1 \equiv 0 \pmod{q}$ olup bu denkliği $(x-1)$ ile genişletirsek $x^3 \equiv 1 \pmod{q}$ elde edilir. Dolayısıyla $x$ in modülo $q$ içindeki mertebesi $1$ veya $3$ olabilir.
$\bullet$ Eğer $x$ in modülo $q$ içindeki mertebesi $1$ ise, $x\equiv 1 \pmod{q}$ olup $y=x^2+x+1\equiv 1 + 1 + 1 \equiv 0 \pmod{q}$ yazılır. $3\equiv 0 \pmod{q}$ çelişkisi elde edilir.
$\bullet$ Eğer $x$ in modülo $q$ içindeki mertebesi $3$ ise, Fermat teoreminden dolayı $x^{q-1} \equiv 1 \pmod{q}$ olup $3\mid (q-1)$ ve $q\equiv 1 \pmod{3}$ elde edilir. Bu ise daha önce belirttiğimiz $q\equiv 2 \pmod{3}$ bilgisi ile çelişir.
Sonuçta, her iki durumda da çelişki elde ediyoruz. Bu çelişkinin oluşma sebebi $S$ kümesinin sonlu elemanlı kabul edilmesidir. Yani, teoremin ifadesi doğru olup $p\equiv 1 \pmod{3}$ formunda sonsuz çoklukta asal sayı vardır.
Not: Bu çözüm yöntemini biraz daha genelleştirip hangi türdeki asalların sonsuz çoklukta oluşunun ispatında kullanabileceğimiz hakkında fikirler oluşabilir. Bulgularımızı paylaşabiliriz.