Değerli üyelerimiz,
Bir süredir forumda sorduğunuz soru sayısında önemli bir artış gözlemlenmiştir. Kaliteli ve forumun içeriğine uygun sorular yönelttiğiniz için öncelikle teşekkür etmek isterim. Bununla beraber, çözümlerin tamamlanabilmesi için sizlerden de bazı isteklerimiz var.
1) Konu başlıklarınız için genel kavramlar yerine daha özel başlıklar seçiniz. örneğin ''kanada sorusu'' yenine ''Kanada 2016 - Soru 3'' gibi daha detaylı bilgi yazınız. Böylece soruyu çevirirken hata yaptıysanız, orijinaline bakıp düzeltebiliriz. Ayrıca soruyu çözemediyseniz bile, biz de internette araştırıp varsa offical solution (resmi çözüm) bulup ekleyebiliriz. Kendimiz de çözmeyi deniyoruz. Fakat çoğunlukla zaman sıkıntımız oluyor, her soruya yetişmek mümkün olmuyor. Bazen de boş vakitlerde probleminizle uğraşıp belli bir mesafeye getirebiliyor, ancak sonuca ulaşamayabiliyoruz.
2) Öncelikle bir soru sormadaki amaç, soru çözenlere meydan okuma olmamalı. Öğrenme amacıyla sorulmalıdır. Bunun için sorunun kaynağı açıkça belirtilmelidir. Birçok soruda, madde (1) deki kadar bile kaynak referansı göremiyoruz. Ayrıca sorduğunuz soruyla ilgili ne tür ilerlemeler kaydettiğinizi de sorunuza ekleyiniz. Böylece nerede takıldığınızı anlayabiliriz, tüm çözümü yazmaya gerek kalmadan size bir ipucu vererek çözümü tamamlamanız için yardımcı olabiliriz. Ayrıca problem için yaptığınız çalışmaları, ilerlemeleri göstermek, çözmek isteyenlere biraz daha yardımcı olacaktır.
3) Beğendiğiniz bir soruyu paylaşmak istiyor olabilirsiniz. Buna da varız. Ancak beğendiğiniz için paylaştığınız bu sorulara çözüm gelmiyorsa, diğer kullanıcılar açısından eğitici olması için bir süre sonra kendi çözümünüzü ya da (varsa referans göstererek) başkasının çözümünü giriniz. Bu tür çözümsüz paylaşım sorularınızın sayısı çok artmamalı. 10 tane çözümsüz soru yazdınız diyelim, artık biraz mola vermenizin vakti gelmiştir. Bunun üstüne 20 tane daha soru girmeyiniz. Eskileri eritmek için çaba göstermelisiniz.
4) Forumun amacı çözümsüz soru arşivi oluşturmak değildir. Bizlerin de elinde bol miktarda yabancı olimpiyat soruları vardır. Biz de tercüme yapıp yapıp forumu sorularla doldurabiliriz ama bunu istemiyoruz. Çözüm yazmak, tercüme bir soru yazmaktan daha zordur.
5) Kendi üretiminiz olan orijinal bir sorunuz vardır. Bunları da paylaşabilirsiniz. Fakat buna da çözüm gelmiyorsa belli bir süre sınırı koyunuz. Örneğin bir yabancı dergide adınıza bir soru yayınlanacağı zaman sizden çözümünüzü de beraber göndermenizi isterler. Sorunuz önce çözümsüz yayınlanır. Dergi okurları problemi görür ve ilgi alanlarına giriyorsa uğraşıp çözmeyi denerler, varsa çözümlerini dergiye gönderirler. Sonrasında, belki 6 ay-1 yıl sonra dergi problemi çözümleriyle beraber basar. Böylece yazarın düşünmediği orijinal/kayda değer alternatif çözümler de üretilmiş olunur. Forumda da orijinal bir sorunuzu sordunuz ve 6 ay geçti diyelim, halen çözen yoksa, artık çözümünüzü girmenizin vakti gelmiştir.
6) Çok sayıda soruyu çözümleriyle beraber tercüme ettim, forumda yayınlamak istiyorum. Ne yapmalıyım? Cevap: Çözümleriyle beraber hazırladığınız soruları Fantezi Geometri/Cebir Arşivi bölümüne ekleyebilirsiniz. Çünkü çözümleri de hemen giriyor olduğunuz için bunların yeri arşivdir. Özellikle bir konuyu detaylı biçimde açıklayacak, kolaydan zora doğru sorular seçerek bir liste yaptıysanız; bunları tek bir başlık altında paylaşmanız daha güzel olur. Başka bir alternatif, dokümanınızın pdf dosyasını da hazır etmenizi öneririz. Hazırladığınız dokümanınızı/çalışma kağıdınızı ... vs genellikle Arşiv'e (ya da duruma göre ilgili başka bir bölüme) ekleyebilirsiniz. Unutmayın ki pdf dosyası önemlidir. Çıktı alıp çalışmak isteyenlere sunulacak en kolay yol bu sanıyorum. Ana sayfada yayınlanmasını isterseniz, yönetimden birine mesaj atarsanız dokümanınızı inceledikten sonra ana sayfada yayınlarız. Zaten üyelerimizin hazırladığı çalışma kağıtları ana sayfada mevcuttur. Bu uygulama devam etmektedir.
İyi çalışmalar diliyorum.