İlk önce izogonal eşlenikle ilgili bir yardımcı iddia kanıtlayalım.
Yardımcı İddia.Şekilde |BD|=|DC| olmak üzere AK doğrusu simedyandır ancak ve ancak x/y=c/b
Kanıt.İlk tarafın kanıtı ile başlayalım.AK doğrusu simedyan ve K noktasının AB ve AC kenarlarına uzaklığı sırasıyla x ve y, D ninki de sırasıyla n ve m olsun.Bu durumda oluşan dik üçgenlerin benzerliğinden x/m=AK/AD ve n/y=AD/AK ve dolayısıyla x/y=m/n ....(1) yazılabilir.AD kenarortayı ABC üçgeninin alanını ortalayacağından Alan(ABD)=Alan(ADC)=c.n=b.m ve m/n=c/b....(2) dir.(1) ve (2) den x/y=c/b olur.
Şimdi x/y=c/b olduğunu kabül edelim.c/b=m/n olduğundan x/y=m/n dir.Bunun anlamı AD ile AK doğrularının izogonal olmasıdır ve AD kenarortay olduğundan AK doğrusu simedyan olmalıdır.
İddia.
Bir üçgende bir köşeden geçen kenarortay doğrusunun, o köşeden geçen açıortay doğrusuna göre simetriğine (izogonal eşleniğine) o köşeye ait kenarortaysı (simedyan) denir. ABC üçgeninde A köşesine ait kenarortaysı BC kenarını K de kesiyorsa,
BK/KC=AB2/AC2 olduğunu gösteriniz. (Elde edilen bu bağıntı ile Öklid’in dik üçgendeki hangi bağıntısı özdeş?)
Kanıt.Şekilde temel benzerlik teoreminden BK/KD=x/n ve CD/CK=m/y=BD/CK yazılabilir.Bu iki eşitliğin çarpımı ve yardımcı iddiadan BK/CK=(x/n).(m/y)=(c/b).(c/b)=c2/b2 elde olunur.
Dik üçgende bilinen gösterimlerle c2=p.a ve b2=k.a eşitlikleri birbirine bölünürse c2/b2=p/k olur.Burada dik üçgende hipotenüse ait yüksekliğin simedyan olduğunu gözlemleyebiliriz.