ilk problemlerini 2003 de oluşturmaya başladığımız ve yaklaşık 9 yıllık bir çalışmanın sonucunu matematikseverlerin hizmetine sunuyoruz:
Olimpiyatlar İçin Düzlem Geometri Problemleri
ÖNSÖZ:
Temel bilimlerin bir kolu olan geometriye, aynı zamanda bir sanat dalı olarak da bakılabilir. Resim ve müzikteki sanatı gözümüzle görüp, kulağımızla duyarak anlarız. Geometrideki sanatı ise zihnimizde yaşayabiliriz. Ondaki eşitlikler de güzeldir, eşitsizlikler de. Bazen aklımızı başımızdan alan güzellikler karşısında tüm kelimeler eksik kalır, diyecek bir söz bulamayız. Bazen de hayretimizi gizleyemeyiz ve ‘çok zarifçe kurgulanmış!’ deyiveririz. Bir problemdeki ince fikirleri kavradığımızda o an bakışlarımız değişir, çevremizle bağımız birdenbire kopuverir. Bu uğraş öyle bir haz verir ki gündelik işlerimizi bir kenara bırakıp, içimizden kendimizi problemlere adamak geçer. Çok tatlı sorular üzerinde düşünmek bizi mest eder.
İşte bu kitapta siz geometri severler için bu tür ‘çok tatlı’ soruları bir araya getirdik. Haydi! Şimdi soru çözme zamanı.
İÇERİK:
Üç bölümden oluşan bu cilt ile ulaşmak istediğimiz hedef kitle öncelikle, her yaştan geometri severlerdir. Ulusal – uluslar arası çaptaki matematik yarışmalarında geometri problemleri önemli bir yer tutmaktadır. Bizler de bu tür yarışmalara katılan öğrencilerimiz için bir kaynak kitap oluşturmayı amaçladık. Ayrıca matematik alanında proje çalışması yapmak isteyen genç ve yetenekli dimağlara, verilen problemleri geliştirip yeni fikirler ortaya koyabilecekleri bir eser sunmak istedik. İlk bölümde bir üçgenin açıortay, kenarortay, yükseklik özellikleri ele alınmıştır. Euler ve Leibnitz’e ait bazı ilginç formüllerin uygulamalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde üçgen taşıma problemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca afin dönüşüm kavramının geometri problemlerine uygulanması anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise noktadaşlık, doğrusallık problemlerinin çözümünde izlenebilecek yollar anlatılmıştır. Homoteti kavramının bu problemlerin çözümünde nasıl kullanılabileceği açıklanmıştır. Tüm bu konular, çeşitli uluslara ait matematik olimpiyatlarında çıkmış zor ve oldukça estetik sorularla daha ilgi çekici hale getirilmiştir. Okuyucularımıza iyi eğlenceler diliyoruz…