$ABCD$ çeşitkenar kirişler dörtgeninde $m(\widehat{ABC})=60^\circ$, $|AD|=21$, $|CD|=35$ ve $|BD|=|AD|+|CD|$ dir. Buna göre kirişler dörtgeninin çevresi nedir?
$D$ merkezli $DB=21+35 = 56$ yarıçaplı çemberi çizelim.
$[DA$, çemberi $E$ de; $[DC$, $F$ de; $[BA$, $G$ de; $[BC$, $H$ de kessin.
$EF$ yayının orta noktası $M$ olsun.
$ADM$, $DMC$, $ADC$ üçgenlerinde Kosinüs Teoreminden $AM=MC=AC=49$ çıkar. $\angle AMC = \angle ABC = 60^\circ$ olduğu için $A,M,B,C,D$ çemberseldir.
- Alternatif olarak Ptolemy'nin özel halinden $B'AC$ eşkenar ve $B'D=AD+DC$ olacak şekilde bir $B'=M$ noktasının varlığı fark edilebilir. Sorudaki çeşitkenarlık şartı da buradan gelir.
- Yine alternatif olarak $\triangle MFC \cong \triangle MDA \quad (KAK)$ denkliğinden $\angle MAD = \angle MCF$ ve $MA=MC$ eşitlikleri elde edilip $A,M,B,C,D$ nin çembersel olduğu sonucuna varılabilir.
$\angle MAB = \angle MCB = \angle MDB = 2\angle MGB = 2\angle MHB$ olduğu için $AG=AM=MC=CH=49$.
$A$ noktasının $D$ merkezli çembere göre kuvvetinden $GA\cdot AB = DB^2 - DA^2 \Longrightarrow AB= \dfrac {56^2 - 21^2}{49} = \dfrac {35\cdot 77}{49} = 55$.
$C$ noktasının kuvvetinden $BC\cdot CH = BD^2 - DC^2 \Longrightarrow BC = \dfrac {56^2 - 35^2}{49} = \dfrac {21\cdot 91}{7} = 39$.