Gönderen Konu: Çözüm Girerken Dikkat Edilecek Hususlar  (Okunma sayısı 5680 defa)

Çevrimdışı geo

  • Administrator
  • Geo-Maniac
  • *********
  • İleti: 2490
  • Karma: +9/-0
Çözüm Girerken Dikkat Edilecek Hususlar
« : Ağustos 29, 2013, 08:15:43 ös »
Çözümleri formal ve informal olarak ikiye ayıralım.

Formal Çözüm: Bir kitapta yer alabilecek durumda çözüm. Yani kitabi çözüm. Burada kastımız dilin resmi olması değil. Biçimsel olarak formallik.
Örneğin, "Hocamın şekli üzerine konuşuyorum... dik indirirsek..." gibi çözümün bütünlüğünü bozan ifadeleri (PDF'e girince referans edilen şekil PDF'te yer almayabilir.) olduğu için formal çözüm olmuyor.

İnformal Çözüm: Her türlü çözüm bu kategoridedir.
İnformaller çözümler, burası internet ortamı, bir forum olduğu için her zaman burada kalacaktır, ve değerlidir. Hatta soru altına sadece çözüm değil, yorum, çözüme giden adım, vs. her şey yazılabilir.

Her zaman, bir soru için en az bir formal çözüm bulundurmak istiyoruz. Formal çözümler tashihlendikten (bkz. Tashih işlemleri hakkında ) sonra PDF'te yer alabilecek duruma geliyor.

Formal çözümler için bazı standartlar belirlemek istiyoruz (belirledik). Bunun nedenlerinden biri de PDF üretme işlemi. PDF'i otomatik ürettiğimiz için bazı kurallara uymazsak PDF üretme esnasında hata çıkıyor. Sonra o hatanın yerini araştırıp, çözümü ona göre düzeltmek zorunda kalıyoruz.

Formal çözüm $\LaTeX$ olarak girilmiş çözüm demek değildir. Ekte gönderdiğiniz word dosyası da bir formal çözüm içerebilir. Ama daha önce belirttiğimiz gibi, $\LaTeX$ olarak yazılmamış bir çözümün tashih edilip onaylanması için $\LaTeX$'e çevirilmesi gerekir. Bunu da soruyu giren yapmazsa, moderatörler ne zaman yapar, Allah bilir. tabii, moderatör olmayan kullanıcılar da girilen bir çözümü $\LaTeX$'e çevirip, falancanın çözümünün $\LaTeX$ hali diye yeni bir ileti atabilir.

Formal çözümlerde aşağıdaki standardı yakalamaya özen gösteriyoruz:

1. Türkçe yazım kurallarına, noktalama işaretlerine dikkat ediyoruz.
Noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakmıyoruz. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakıyoruz.
Satırlar arası gereğinden çok boşluk, kelimeler arası birden fazla boşluk bırakmıyoruz.
Uzun cümleleri sırf uzun oldu diye yeni satırdan devam ettirmiyoruz. Bu akışı, sayfa genişliğine göre cümleleri otomatik kaydıracak olan tarayıcıya (browser) bırakıyoruz.

2. Kalın, italik yazı, renkli yazı, resim ekleme, bağlantı ekleme, merkeze alınmış yazı ya da resim, numaralı ya da numarasız liste için forumun özelliklerini kullanıyoruz. Listeler için manuel (elle) numaralandırma yapmamaya çalışıyoruz. (Tüm bu özellikler detaylıca açıklanacaktır)


3. Öncelikle bilen bilmeyen herkesin Latex Yardımı bölümüne bir göz atmasını faydalı buluyoruz.
Latex girişlerde, \$\$ \$\$ (tüm satırı kaplayan formül girişi) kullanmak çözümün takibini kolaylaştırabiliriz. Örneğin, bu adresteki çözümde uzun matematiksel ifadeler satır içlerinde kullanılmamış, çözümün okunurluğu artırılmış. Hatta linkte verilen çözümde \tag{1} \tag{2} şeklinde formüller numaralandırılıp formüller güzel bir şekilde sunulmuş.
Latex ifadelerde bir A4 genişliğini aşacak uzun formüller kullanmaktan kaçınıyoruz. Parçalara ayırıp her birini tek ya da çift dolarla bölmemiz gerekiyor. \$ ... x^2+ 4x + 4 = 0 \$ \$ \Rightarrow x=2 \$
Formül içerisindeki yazıları \text{Hiçbiri} komutu ile giriyoruz.
Modüler aritmetik için latexteki yapıları kullanıyoruz. Özellikle parantezli kullanım için. (Latex Yardımı bölümüne başvurabilirsiniz.)
Açılar için derece işaretini 18^\circ ($18^\circ$) ile yapıyoruz. (Son kez hatırlatıyorum: bkz. Latex Yardımı)
Üç nokta için yine latexteki yapıları kullanıyoruz.
Büyük parantezler için \left ( \dfrac 34 \right) ($\left ( \dfrac 34 \right)$) kullanıyoruz.
« Son Düzenleme: Mayıs 03, 2015, 05:40:23 ös Gönderen: geo »

 


Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal