Aslında benim örneği bulmak için kullandığım yol tüm $(a,b)$ ikililerini bulmaya yaramasa da sonsuz çoklukta olduğunu gösteriyor. Öyle ki yapmamız gereken bir $(a,b)$ çözümü formatı elde etmek.
$a$ ve $b$'yi tamkare alalım. $a=c^2$ ve $b=d^2$ olsun. $ab=(cd)^2$ olacağından tamkaredir. Sadece $(a+2)(b+2)=(c^2+2)(d^2+2)$ ifadesinin tamkare olmasını sağlamalıyız. $$c^2+2=mx^2$$ $$d^2+2=my^2$$ olacak şekilde $(m,x,y)$ üçlüsü varsa $(c^2+2)(d^2+2)$ ifadesi $(mxy)^2$'ye eşit olur ve istediğimiz sonucu elde edebiliriz. $m=3$ alalım. $$3p^2-q^2=2$$ denklemi bir Pell denklemidir ve $(p,q)=(1,1)$ temel çözümü olduğundan sonsuz çözümü vardır.*
Bu denklemin sonsuz çözümü olduğundan ve $(p,q)=(x,c),(y,d)$ farklı çözümlerini sonsuz sayıda elde edebileceğimizden dolayı sonsuz sayıda $c$ ve $d$ pozitif tamsayısı vardır ki $(c^2+2)(d^2+2)$ tamkare olsun.
Örneğin, WolframAlpha'ya göre, $(p,q)=(1,1),(3,5),(11,19),(41,71),(153,265),...$ gibi sonsuz çözümler elde edebiliriz. Buradaki $q$ değerlerinden $c$ ve $d$'yi seçerek sonsuz çözüm ikilisi elde edebiliriz. $(a,b)=(1^2,5^2),(1^2,19^2),(5^2,19^2),...$ gibi sonsuz çözüm elde etmiş oluruz.
*: Forumumuzda "Pell Denklemi" adıyla sorular var fakat bir konu anlatımı var mı bilmiyorum. Merak edenler internetten de çok sayıda kaynak elde edebilir. Genel olarak $x^2-Dy^2=\pm 1$ denklemi olarak gösterilse de $x^2-Dy^2=n$ gibi genelleştirilmiş halini de bulabilirsiniz.
Not: Asıl sorudaki $2$ adet tamkare $ab$ ve $(a+2)(b+2)$ olmak zorunda değil gibi gözüküyor. $a(b+2)$ ve $b(a+2)$'nin aynı anda tamkare olamayacağını gösteremedim ama olabileceğini gösteren bir örnek de bulamadım.
Güncelleme: Biraz uğraşınca $a(b+2)$ ve $b(a+2)$ için de $(a,b)=(16,2)$ ikilisinin sağladığını gördüm. Örneği bulunca sonsuz sayıda olduklarını bulmak da kolay oluyor. Buradaki yöntem gibi $a=c^2$ ve $b=d^2-2$ seçilirse benzer adımlarla sonsuz çözüm olduğu ispatlanabiliyor. Bunun ispatını okuyuculara bırakıyorum.